Omvendinger av akkorder

Denne artikkelen bygger videre på artikkelen Alle akkorder i Grunnstilling og skal vise flere måter å spille akkordene på som gjør at det blir lettere å hoppe fra akkord til akkord. Det kommer også til å høres bedre ut, og er veldig sentralt når man skal spille akkord og melodi i samme hånd. I utgangspunktet passer denne artikkelen best hvis man spiller bass i venstre hånd og akkorder i høyre hånd, men teorien er lik uavhengig av spillestil.

Hva er en omvending:

Det som er viktig å forstå er at en akkord inneholder 3 toner. Rekkefølgen på de 3 er ikke viktig for at det skal være den akkorden. Dvs at en C-akkkord som inneholder tonene C-E-G like gjerne kan spilles slik:  E-G-C eller G-C-E.

Hvorfor bør man kunne dette?:

Dette er måten alle “proffe” spiller på. Det å spille alle akkorder i grunnstilling gjør man bare for å begynne å øve på akkorder, samt trene opp styrken i hånden. Det låter vanvittig mye kulere når man bruker ulike omvendinger på de forskjellige akkordene. I starten er det sikkert litt vanskelig å forstå det, men vær tålmodig, og lær deg en ny omvending på en ny akkord hver uke, så kan du alle iløpet av 6 måneder.

Hvordan vender man om:

Den enkleste måten er å tenke dette er at den nederste tonen går opp en oktav. Ikke bli bekymret om det neste avsnittet ikke gir mening. Det kommer bilder, videoer, og eksempler lenger ned i artikkelen. Det er lettere å vise, enn å forklare.
Vi bruker C-dur akkorden som utgangspunkt.

  • Når jeg skriver C-en eller en C mener jeg tonen C.
  • Hvis jeg skriver C-dur mener jeg akkorden C.

Det vil si at istedetfor for å spille C-en til venstre for E og G, så flytter du den C-en opp til neste C. Da blir C-en den øverste tonen (til høyre) for E og G. Deretter gjør du det samme igjen. Denne gangen er det E-en som er nederst og som da skal flyttes til den neste E-en til høyre (altså 8 hvite tangenter mot høyre). Da spiller du G-C-E. Hvis man gjør det samme en gang til. Altså flytter G-en øverst så får du den vanlige C-akkorden igjen. Det finnes 3 omvenginer. Grunnstilling, Første omvending og Andre omvending. Jeg bruker å forkorte de slik: Gr. Still, 1omv, 2omv.

 

Grunnstilling:

Dette er den “vanlige” akkorden med Grunntonen nederst.
Fingerstillingen er som oftest 1-2-4 eller 1-3-5.
Den klinger stabilt og fint.
Gr. Still Sib

Gr. Still midi

 

Første omvending:

Denne omvendingen har Grunntonen øverst.
Fingerstillingen er nesten alltid 1-2-5 (peke og lillefinger)
Den klinger åpent og litt tynnere. Ikke så fin å bruke på moll-akkorder.

1omv Sib

1omv midi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre omvending:

Denne omvendingen har Grunntonen i midten.
Fingerstillingen er 1-2-4- eller 1-3-5.
Den klinger tungt og fyldig. Den er kanskje den meste brukte.

2omv Sib

 

 

 

 

 

 

 

2omv midi

 

 

 

 

 

Hvordan øve på dette:

Den mest effektive måten er å øve alle omvendinger av alle dur og moll akkorder både brutt og samlet. Her viser jeg hvordan jeg gjør dette i C-dur. Jeg starter sakte og gjør det raskere og raskere.

 

 

Den andre måten er å prøve å spille ulike akkordrekker med omvendinger som er så nærme som hverandre. Her spiller jeg 4-chords i C-dur/Amoll, i alle 3 posisjoner.

Dvs at jeg først starter med Amoll i Grunnstilling og alle andre akkorder blir omvending for å være nærmest mulig, deretter starter jeg med Amoll i 1.omv og gjør det samme. Til slutt starter jeg med Amoll i 2.omv. Da har jeg spile alle akkordene (Am-F-C-G) i alle deres 3 omvendinger. Her repiterer jeg Akkordrekken 2 ganger før jeg går videre til neste omvending.

Prøv det i praksis:

Chariot,

Stay With me (Sam Smith),

Vil du ha mer teori?

7-9-11-13 akkorder.
Akkord og melodi i samme hånd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s